Megfázás, influenza

Az ősz sokak számára szinte menetrendszerűen együtt jár a hurutos betegségekkel, elsősorban a megfázással és az influenzával.

Pedig nem törvényszerű, hogy így legyen. 

Képtalálat a következőre: „náthás ember”
Gyógyteát fogyasszunk.
Ilyenkor fontos a folyadékbevitel
Immunrendszerünk megerősítésével, megfelelő életmóddal és táplálkozással rengeteget tehetünk azért, hogy elkerüljük a légúti megbetegedéseket. Ha ez mégsem sikerül, akkor is sokféle módon enyhíthetjük a tüneteket, gyorsíthatjuk a gyógyulást. Az egyszerű náthával különösebben nem kell törődni, vé­ lik általában az emberek. Az esetleges szövődmények miatt mégis komolyan kell vennünk, hiszen a gyulladásos folyamat az orrüreg nyálkahártyájáról átterjedhet a homloküregre, a garatra, a középfülre vagy a szemre. A náthát és az influenzát egyaránt vírus okozza, amely több százféle változatban felbukkanva, igencsak megnehezíti a védekezést. Néha még azt sem egyszerű eldönteni, hogy egyszerű megfázásról vagy influenzáról van szó. Mindenesetre megkönnyíti az eligazodást, hogy a nátha tünetei (orrfolyás, tüsszögés, torokfájás) többnyire fokozatosan alakulnak ki és enyhébbek, mint az influenzáé (gyorsan felszökő láz, erős fáradtság, fej- és izomfájdalom). Az utóbbi betegség hosszabb ideig tart, és gyakori szövődménye a hörghurut, illetve a tüdőgyulladás.



Életmód, étrend

A legfontosabb a megelőzés. Elengedhetetlen része ennek a megfelelő ruházat: öltözködjünk rétegesen, hordjunk pamut alsónemüt, tartsuk melegen a lábunkat. Soha ne öltöztessük túl a gyerekeket, szájukat ne kössük be sállal vagy kendővel, mert a kicsapódó pára miatt könnyebben megfázhatnak. Nyakukat megtapintva könnyen meggyőződhetünk arról, fáznak-e. Ha átázott a cipő, nedves lett a zokni, mielőbb cseréljük ki. Orron át lélegezzünk, a szobát gyakran szellőztessük, és télen is sportoljunk. 

A langyos fürdőt vagy a tusolást mindig hideg vizes zuhanyozással fejezzük be. Influenzajárvány idején a cseppfertőzés megelőzésére kerüljük azokat a helyeket, ahol egyszerre sok ember hosszú ideig tartózkodik (például mozi). Ha mindezen óvintézkedések ellenére mégis megbetegszünk, akkor is lényeges a megfelelő életmód. Bőségesen igyunk, főleg gyógyteát. Étrendünk legyen könnyű. Fogyasszunk sok vörös- és fokhagymát, vitaminokban gazdag zöldséget, gyümölcsöt. Kerüljük a cukrot, az édességeket, mert csökkentik immunrendszerünk hatékonyságát. 
Képtalálat a következőre: „náthás ember”
Ágynyugalom!
Nagyon fontos
Narancslét csak mértékkel igyunk, mert nem csak C-vitaminból van benne sok, magas a cukortartalma is. Kipróbálhatjuk a „kalapkúrát" is: igyunk meg 1 dl forralt bort (szegfűszeggel, fahéjjal, ízlés szerint borssal elkészítve), egy evőkanál mézzel és citrommal ízesítve, majd vegyünk jó meleg fürdőt (persze csak akkor, ha nem vagyunk lázasak). Kezdődő megfázást „megfoghatunk" azzal is, hogy szaunázunk (ha még nincs lázunk). Fokozza az izzasztó hatást, ha szauna előtt fél órával gyógyteát iszunk. Náthánál és influenzánál egyaránt elengedhetetlen az ágynyugalom, legalább néhány napig.

Antibiotikumot kizárólag orvosi előírásra és csak akkor vegyünk be, ha szövődmény veszélye fenyeget, a betegséget kiváltó vírusokra ugyanis nem hat az antibiotikum. Orrcsepp helyett fiziológiás (élettani) sóoldatot csöppentsünk naponta többször mindkét orrlyukba, miközben kb. egy percig hátrahajtva tartjuk és mindkét oldalra többször elfordítjuk a fejünket, hogy a sóoldat eljusson valamennyi orrmelléküregbe. A szoba levegőjét párologtatóval tartsuk nedvesen

Gyógynövények

Teakeverék hülésre és influenzára: egyenlő mennyiségű (például 30-30 g) bodzavirág, hársfavirág, kamilla, borsmenta, esetleg mé g kakukkfüvei kiegészítve. A keverékből egy tetézett evőkanálnyit két deci vízzel leforrázunk, lefedve állni hagyjuk. Öt perc után leszűrjük, s egy kávéskanálnyi mézzel édesítve megisszuk. Napjában négy-öt csészényit fogyasszunk el. (Dr. Oláh Andor) A bodza- és a hársfavirág izzaszt és köhögést csillapít, valamint javítja az immunrendszer működését. Az izzadás egyúttal méregtelenít, eltávolítja a szervezetből a káros anyagcsere-melléktermékeket és salakanyagokat. A hársfavirág emellett enyhe nyugtató hatású. A borsmenta megszünteti az influenzát gyakran kísérő emésztési panaszokat, a hányingert és a gyomorgörcsöt. A kakukkfű oldja a görcsös köhögést, illóolaja révén baktérium- és vírusellenes hatású. A kamilla gyulladáscsökkentő anyaga, az azulén gyógyítja a légutak gyulladt nyálkahártyáit. Vigyázat: a túlzott mértékben, több héten át fogyasztott kamilla viszont szárítja a nyálkahártyákat! Ha csak bodzavirág és hársfavirág van otthon, a kettő keveréke is igen hatékony. A teát igyuk mézzel ízesítve, és olyan forrón, ahogy csak tudjuk. Az izzasztó hatást a második-harmadik csésze tea után érezzük.

 Egy másik teakeverék meghűlés, nátha ellen: csalán (40 g), kakukkfű (40 g), keskenyútifü-levél (30 g), hársfavirág (20 g), fehérmályvagyökér (20 g), édesgyökér (15 g), izsópfű (10 g), ezerjófü (10 g), zsályalevél (10 g), mályvavirág (5 g). (Dr. Völgyesi) Két további teakeveréket is ajánlunk figyelmükbe. Az egyikben csipkebogyó, maggal együtt (20 g), bodzavirág (15 g), kamillavirág (15 g), hársfavirág (15 g), földiszeder levél (10 g), zsályalevél (10 g), fuzfakéreg (10 g) és hibiszkuszvirág (5 g) van. A másik keveréket gyulladásgátló és izzasztó hatása, valamint finom íze miatt gyermekeknek kü­ lönösen ajánlják. Összetétele: hársfavirág, ökörfarkkóró­ virág, bodzavirág, csipkebogyó és kakukkfű - mindegyikből 20-20 g. (Barbara és Péter Theiss)

Lábfürdő

Képtalálat a következőre: „Lábfürdős ember”Jótékony hatásúak a gyógynövény lábfürdők is, mert a reflexzónákon keresztül energetikailag ösztönzik az immunrendszer működését. Átnedvesedett, átfagyott lábra, főleg ha valaki időnként borzong is, kiváló a hársfavirágból és bodzavirágból készített fürdő. A két növényt összekeverjük, egy csészényit lobogva forró vízzel leforrázunk. Tíz percig állni hagyjuk, majd mosdótálba, lavórba öntjük. Meleg vízzel feltöltjük addig, hogy a víz a lábikráig érjen. A lábfürdő 10- 15 percig tartson. A száraz lábra húzzunk meleg gyapjú­ zoknit. Még eredményesebb a lábfürdő, ha gyógytea fogyasztá­ sával kombináljuk. Lábfürdő közben igyunk két csésze mé­zes bodzavirág-hársfavirág teát. Az izzasztó külső-belső kúra erőteljesen méregtelenít. Érdemes utána lepihenni.

 Illóolajok

Képtalálat a következőre: „Illóolajok”Inhalálásra vagy párologtatáshoz nátha esetén ajánlott a borsmenta, az eukaliptusz, a kajeput és a mirtusz illóolajának keveréke. Ha a tüneteket köhögés is kíséri, akkor erdei fenyő, teafa, levendula, cédrusfa és kajeput olajából l-l cseppet elegyítsünk, és a keverékből 2-3 cseppnyit 1 liter forró vízhez adva, inhaláljunk. Légzéskönnyítő hatású, ha 2 csepp eukaliptusz-, 1 csepp erdeifenyő-, 1 csepp rozmaring- és 1 csepp borsmentaolajat 1 teáskanálnyi zsíros bázisolajban (ez lehet például mandula-, jojóba- vagy földimogyoró-olaj) elkeverünk, majd a mellkason, a háton és a nyakon finoman bemasszírozzuk a bőrbe. Megfázásnál és influenzánál egyaránt hasznos, mert légzéskönnyítő, nyugtató, baktériumölő és fertőtlenítő hatással jár, ha a szobai párologtatóba 4-4 csepp citrom- és eukaliptusz-, valamint 2 csepp borsmentaolajat teszünk. Gyerekeknek könnyebb álmuk lesz, ha a párna csücskére l-l csepp citrom- és eukaliptuszolajat cseppentünk.

 Reflexológia

Kezelendő zónák: vese, nyirokrendszer, orr, orrmellék­ üregek, gége, torok, légcső, hörgők, tüdő. A hörgők és a tüdő zónáját ajánlott egyszerre masszírozni a lábfejen és a talpon, illetve a tenyéren és a kézháton. Köhögési rohamnál érdemes mindkét lábon egyszerre megnyomni a légutak reflexzónáit. A további tudnivalókat illetően, kezelés előtt 1. a Néhány szó a reflexológiáról (talp- és kézmasszázs) című fejezetet.

 


Akupresszúra

Testen kezelendő pontok: Vab-4, Vab-11, Vab-20, T-5. A. további tudnivalókat illetően, kezelés előtt 1. az Akupresszúrás alapismeretek című fejezetet.

Képtalálat a következőre: „c vitamin 1000 mg szentgyörgyi”
Ne feledjük.
Szent-Györgyi Albert, Nobel díjas tudósunk
 találta fel a C Vitamint.

 Táplálékkiegészítők

A legismertebb és legelterjedtebb segítségnek számít világszerte a C-vitamin, amely nemcsak a megfázás tüneteit mérsékli, hanem a betegség időtartamát is lerövidíti. Az első időszakban a megszokottnál nagyobb adagot is bevehetünk. A napi adagot mindenképpen osszuk el, hiszen vízben oldó­ dó anyagról lévén szó, a bevitt C-vitamin fel nem használt része hamar kiürül a szervezetből. Javítja az immunrendszer működését az Echinacea (kasvirág), a cink és az A-vitamin, illetve annak elővitaminja, a béta-karotin. Az utóbbi emellett gyorsítja a gyulladt nyálkahártyák gyógyulását. Mivel a náthát és az influenzát gyakran kísérik baktérium okozta fertőzések, ezek megelőzésére érdemes fokhagyma tartalmú, antibakteriális hatású táplálékkiegészítőt is szedni. forrás:: Kürti Gábor






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérdezz, vagy mondj véleményt, mit szeretnél tudni vagy mit hiányolsz.Használod már a csakramasszázst? Mi a tapasztalatod? Írd meg.
jani